Otvorena izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svjetlosti Vaskrsenja"

 

U Gradskoj galeriji u Novom Gradu je otvorena izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svjetlosti Vaskrsenja" sestrinstva manastira Јasenovac, koja će biti postavljena do 16. januara.

Otvarajući izložbu, Njegovo preostveštenstvo episkop pakračko-slavonski Јovan rekao je da izložba daje hrišćanski pogled na žrtve Јasenovca. "Јasenovac je naše drugo Kosovo, a jesenovački mučenici jednaki su svim svetinjama, caru Lazaru i Vidovdanu", naglasio je vladika.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je tema ove izložbe bliska Novljanima, jer su brojni stanovnici ove opštine stradali u Јasenovcu. "Ova izložba nije samo kulturni događaj za naše građane, jer je za brojne porodice Јasenovac mjesto stradanja njihovih rođaka i predaka. Žalosno bi bilo da ih mi, kao sunarodnici i potomci zaboravimo", rekao je Drljača.

Izložba je kombinacija fotografija i ikoničnih slika sestre Marije, monahinje manastira Јasenovac koju je radila sa sestrinstvom manastira i igumanijom Serafinom. Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve donio je 16. aprila 2010. godine odluku da se spomen Svetih novomučenika jasenovačkih proslavlja 31. avgusta po julijanskom, odnosno 13. septembra po gregorijanskom kalendaru.