Otvorena izložba fotografija FK ''Sloboda''

Sinoć je u glavnoj ulici u Novom Gradu otvorena izložba fotografija povodom 110 godina postojanja FK ''Sloboda'' iz Novog Grada.
Načelnik opštine Novi Grad, Miroslav Drljača rekao je da je izložba otvorena u sklopu dana opštine Novi Grad.
''Izložba je posvećena FK ''Sloboda'' koji ove godine slavi 110 godina postojanja i rada. Ono što zaista moramo istaći je duga tradicija koja traje do današnjih dana. Imamo situaciju da su se države i sistemi mijenjali ali da je želja za sportom i igranjem fudbala u Novom Gradu zaista velika'', istakao je Drljača.
Predsjednik FK ''Sloboda'', Mladen Bosančić izjavio je da otvaranjem ove izložbe počinje proslava 110 godina postojanja kluba.
''Ponosan sam da smo u ovoj slavljeničkoj godini uspjeli da uđemo u Prvu ligu Republike Srpske i to nam je najveći dar koji smo dobili za naš praznik. Sloboda nikad nije prestajala sa takmičenjem, nije mijenjala ime i to nas čini jedinstvenim na području bivše Jugoslavije'', rekao je Bosančić.
Jedan od bivših predsjednka FK ''Sloboda'', Stojan Kondić istakao je da je Sloboda institucija koja se ne smije zanemariti.
''Prije rata igrao se vrlo kvalitetan fudbal, a na fotografijama možete da vidite koji su sve vrsni fudbaleri igrali u klubu. Pomenuo bih neke koji su ponikli u Slobodi a to su: Mustedanagić, Blažević, Vujanović, Mulalić, Cerić, Graovac i Vojnović'', izjavio je Kondić.
Direktor Kulturno-obrazovnog centra Novi Grad, Dražen Babić, rekao je da je izložba postavljena u glavnoj ulici u Novom Gradu narednih pet dana.
''Izložbu građani mogu da pogledaju ispred galerije između 19 i 21 čas. Može da se vidi retrospektivna dokumentarna izložba o FK ''Sloboda''. Pozivam građane da dođu jer ima šta da se vidi'', kaže Babić.
Dokumentarista u galeriji u Novom Gradu, Mirjana Drljača istakla je da je veliki broj materijala ranije prikupljen.
''Materijal je prikupljen kada je FK ''Sloboda'' slavio 100 godina postojanja i mi smo fotografije preradili i još ih dopunili. Nadamo se da će ovo biti osnov za sve naredne izložbe koje će pratiti jubileje FK ''Sloboda'', istakla je Drljača.
Fudbalski Klub ''Sloboda'' iz Novog Grada je jedan od najstarijih bosanskohercegovačkih klubova. Osnovan je 1910. godine.