Unski virtouzi 2019

Prijavu za takmičenje Unski virtouzi možete izvršiti ovdje.

Revija filmova Nedeljka Lajšića

U Novom Gradu sinoć su prikazana dva dokumentarna filma Nedeljka Lajšića - "Šine koje život znače" i "Nije srce od kamena jače".

Filmovi su prikazani u organizaciji Kulturno-obrazovnog centra i opštine Novi Grad, a u okviru obilježavanja 14. februara - Dana boraca Republike Srpske i 15. februara datuma kada je prije 215 godina podignut Prvi srpski ustanak.

Nedeljko Lajšić, snimatelj RTRS-a, autor je 20 dokumentarnih filmova, a u pripremi je i njegov novi film "Heroj Mićo sa Kozare", u kom se bavi pričom o poručniku JNA Miodragu Mići Stanojeviću.

Autor kaže da je film "Šine koje život znače" posvećen istoriji prve pruge u BiH Dobrljin-Banjaluka koja je izgrađena 1872. godine, te da je ispričana priča o životu na pruzi i oko nje.

On je naveo da je film "Nije srce od kamena jače" posvećen herojskoj pogibiji trojice braće Marčeta iz Svodne.

Večeras će biti prikazan film "Olujno nevrijeme", koji govori o stradanju srpskog naroda u Republici Srpskoj Krajini, kao i film "Od Novog do Novog", koji je priča o Novom Gradu.

Produkcija počinje od 18 časova u Amfiteatru JU KOC-a. Ulaz je besplatan.

Obilježavanje školske slave

Povodom školske slave, Svetog Save danas je u amfiteatru Javne ustanove "Kulturno obrazovnog centra" Novi Grad održana Svetosavska akademija koju su zajedno pripremile četiri novogradske osnovne škole "Sveti Sava", "Vuk Karadžić", "Dragan Vujanović" i "Branko Ćopić".

Otvorena izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svjetlosti Vaskrsenja"

 

U Gradskoj galeriji u Novom Gradu je otvorena izložba "Sveti novomučenici jasenovački u svjetlosti Vaskrsenja" sestrinstva manastira Јasenovac, koja će biti postavljena do 16. januara.

Otvarajući izložbu, Njegovo preostveštenstvo episkop pakračko-slavonski Јovan rekao je da izložba daje hrišćanski pogled na žrtve Јasenovca. "Јasenovac je naše drugo Kosovo, a jesenovački mučenici jednaki su svim svetinjama, caru Lazaru i Vidovdanu", naglasio je vladika.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je tema ove izložbe bliska Novljanima, jer su brojni stanovnici ove opštine stradali u Јasenovcu. "Ova izložba nije samo kulturni događaj za naše građane, jer je za brojne porodice Јasenovac mjesto stradanja njihovih rođaka i predaka. Žalosno bi bilo da ih mi, kao sunarodnici i potomci zaboravimo", rekao je Drljača.

Izložba je kombinacija fotografija i ikoničnih slika sestre Marije, monahinje manastira Јasenovac koju je radila sa sestrinstvom manastira i igumanijom Serafinom. Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve donio je 16. aprila 2010. godine odluku da se spomen Svetih novomučenika jasenovačkih proslavlja 31. avgusta po julijanskom, odnosno 13. septembra po gregorijanskom kalendaru.

Godišnji koncert Mješovitog hora "Una"

U Novom Gradu sinoć je održan godišnji koncert Mješovitog hora "Una".
Dirigent hora Goran Vuleta podsjetio je da se godišnji koncerti održavaju od osnivanja hora 2008. godine.

On je naveo da je Mješoviti hor "Una" ove godine učestvovao na dva prestižna takmičenja.

"Na takmičenju horova "Zlatna vila" u Prijedoru u maju osvojili smo nagradu publike, a u Tuhelju u Hrvatskoj u junu zlatnu plaketu i drugo mjesto u ukupnom plasmanu u konkurenciji 25 horova", rekao je Vuleta.

© 2019 Kulturno obrazovni centar Novi Grad

Publish modules to the "offcanvs" position.